Кашель – це поширене явище у маленьких дітей, тому як у них ще недостатньо сформований імунітет. Батьки часто помічають, що сильний дитячий кашель лікувати марно. Навіть якщо малюкові нескінченно давати таблетки і поїти сиропами, мікстурами, то кашель вщухає тільки на час, а через кілька днів виникає знову.

Як лікувати кашель у дітей

Найчастіше лікарі батькам рекомендують надмірно не захоплюватися лікуванням дитячого кашлю, тому як він сприяє тому, що дихальні шляхи малюка очищаються швидше від шкідливих скупчень, відповідно дитина одужує за більш короткий період. Крім цього, використання багатьох ліків на користь ще незміцнілий організм не піде. Звичайно, є винятки, наприклад, гавкаючий сухий кашель лікувати просто необхідно, так як він не виконує захисні функції, а навпаки, робить стан гірше.

Для лікування кашлю у дітей, зазвичай застосовуються такі лікарські препарати:

  • Протикашльові засоби, які пригнічують болісний, сильний кашель у малюка. Такі препарати знижують чутливість відповідаючих за кашель рецепторів.
  • Відхаркувальні препарати використовують для того, щоб вивести якомога швидше з дихальних шляхів мокротиння.
  • Муколітичні препарати іноді відносять до розряду відхаркувальних, так як вони сприяють виведенню мокротиння, розріджуючи його.

При мокрому кашлі призначаються відхаркувальні засоби, а при сухому – від кашлю. І ті й інші препарати застосовувати одночасно протипоказано, так як це може привести до скупчення в бронхах мокротиння. При бронхіті, ГРЗ, пневмонії зазвичай присутній мокрий кашель, який лікують муколітик, наприклад, АЦЦ, Бромгексин, Асброксол і ін. Як відхаркувальні засоби застосовують Пертусин, Мукалтин, Солутан. Досить багато ліків виготовляють з цілющих трав, тому в них містяться натуральні компоненти. Відмінним засобом від кашлю вважається корінь солодки, сироп з якого можна легко знайти в продажу. Також від кашлю застосовують подорожник, мати-й-мачуху, чебрець. Ці трави продаються в аптеках у готових зборах.

Але, крім будь-якого лікарського засобу, при лікуванні кашлю дуже важливо дотримуватися і інших умов:

  • У більшості випадків причиною кашлю стають респіраторні хвороби, тому з їх лікування і треба починати позбавлення від кашлю. Але, як відомо, кашель здатний навіть після одужання ще залишатися протягом декількох днів, а тому, щоб зцілити дитину повністю, можна застосовувати засоби, описані вище.
  • На весь період лікування малюк повинен бути одягнений тепло. Давно відомо, що жилетка або шкарпетки з натуральної овечої або козячої вовни збережуть тепло в організмі і перешкодять деяким захворюванням, а також допоможуть запобігти напади кашлю.
  • Про старовинні засоби народної медицини також не слід забувати – гаряче молоко з маслом і медом, малиновий чай або ж чай з варенням з цих ягід – це прекрасні засоби, які не тільки розріджують і виводять мокроту, а й подобаються дітям. До того ж це хороші потогінні засоби, які полегшують загальний стан дитини. Тільки необхідно запам’ятати, що якщо у малюка висока температура, то чаєм з малиною його поїти не можна.

Коментарів

3
  • Карина

    07.04.2023 13:45

    Ніколи не потрібно запускати лікування кашлю, особливо у дітей. У сина був кашель, який не проходив тиждень, а ми займалися самолікуванням. Дільнична лікарка призначила Проспан у сиропі. Я не вірила, що результат буде, хоч марно. Через два дні кашель у дитини став іншим, краще відкашлюється. Пропили сироп 5 днів і кашлю як не бувало!

  • Маргарита

    07.06.2023 8:31

    Я кщо кашель, то я тiльки Проспан даю. Ми почали приймати ще з грудного віку. Сироп дуже ефективний та смачний. Мокроту виганяє на другий день. При сухому кашлі, вважаю, не замінним.

  • Людмила

    05.09.2023 15:03

    Нашому синові теж при застудi виписали сироп Проспан. Після кількох, навіть нерегулярних прийомів, значне полегшення і йде сухий кашель. Правда на смак він нудотно-солодкий. Особисто мені не дуже, але дитині подобається!

Залишити коментар

*

Вгору